“Final Fantasy-varumärket har skadats allvarligt.”
SquareEnix VD Yoishi Wada uttalar sig under en presskonferens om hur det fundamentalt trasiga och undermåliga Final Fantasy 14 har skadat varumärket. Men är det sanningen? Nog för att Final Fantasy 14 enligt alla klassifikationer, kategoriseringar och bedömningsgrunder är ett trasigt spel, men är inte skadorna på varumärket långt djupare än så?
Det känns lite ‘enkelt’ att skylla allt på ett spel, när det i själva verket är en systematiserad våldtäkt av varumärket som pågått under en lång period. Jag försökte igår mentalt räkna upp alla spel som bär namnet “Final Fantasy”. Jag misslyckades, men jag kom så långt att jag insåg att de icke-numeriska spelen långt överstiger de numeriska, kanoniska spelen.
Låt oss titta lite på det här. Det här kommer bli en lång lista. Hämta lite kaffe, sätt på lite god musik, och förbered er på att bli på dåligt humör.
Huvudserien:
Final Fantasy 1, 2, 3, 4 ,5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13.
Om vi kan dra ett streck där så har vi alltså 12 spel hyfsat relaterade till “huvudserien”.
(Summa: 12)
MMO-serien:
Final Fantasy 11, 14
(Summa: 2)
Direkta spinoffs:
Final Fantasy X-2 (PS2),
Final Fantasy XII – Revenant Wings (NDS),
Final Fantasy IV: After Years (episodisk till mobil/wiiware, senare del av FFIV: Complete Collection till PSP)
Kommande Final Fantasy XIII-2, Final Fantasy 13 Versus
(Summa: 5)
Nyutgåvor / portningar/samlingar:
Hade jag kunnat och orkat ta upp alla så hade den här listan blivit väldigt lång, så vi håller oss till de mest väsentliga, cyniska moneygrabsen.
Final Fantasy 1+2: Dawn of Souls (GBA, 2004)
FF1 Anniversary (PSP)
FF2 Anniversary (PSP)
Final Fantasy 3 (NDS, 2007) – förvisso en hyfsat omgjord utgåva.
Final Fantasy 4 (NDS, 2006)
Final Fantasy 4 Complete Collection (PSP, 2011)
Final Fantasy IV, V, VI Advance: (Gameboy Advance, 2005,2006)
Final Fantasy Collection ( PlayStation, 1999, Japan): Final Fantasy 4+5+6
Final Fantasy Anthology ( PlayStation, 1999, USA): Final Fantasy 5+6
Final Fantasy Anthology ( PlayStation, 2002, EU): Final Fantasy 4+5
Final Fantasy Chronicles (PlayStation, 2001, USA): Final Fantasy 4 + Chrono Trigger
Final Fantasy Origins (PlayStation, 2002, EU): Final Fantasy 1+2
(Summa: ~14 kanske, om vi räknar snällt och lågt, jag vet att det finns långt fler än dessa.)
Tactics:
Final Fantasy Tactics får väl nästan räknas som en egen, giltig serie, så låt oss köra på det.
Final Fantasy Tactics
Final Fantasy Tactics: The War of the Lions (PSP)
Final Fantasy Tactics Advance
Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift
(Summa: 4)
Nästan-spinoffs:
Nu börjar vi komma in på det märkligare, där namnet Final Fantasy verkar klistras på vad fan som helst för att det är ett “starkt” varumärke.
Before Crisis: Final Fantasy VII, 2004, mobil
Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII, PS2, 2006
Crisis Core: Final Fantasy VII, 2007, PlayStation Portable
(Summa: 3)
Chocobo-relaterat:
Chocobo’s Mysterious Dungeon
Chocobo’s Dungeon 2
Chocobo Racing
Chocobo Collection
Chocobo on the Job
Chocobo Land: A Game of Dice
Final Fantasy Fables: Chocobo Talesf
Final Fantasy Fables: Chocobo’s Dungeon
Final Fantasy Fables: Cid and Chocobo’s Dungeon
(Summa: 9)
Crystal Chronicles:
(Åh gud, jag vet inte ens var jag ska börja).
Final Fantasy Crystal Chronicles 2003 – Nintendo GameCube
Final Fantasy Crystal Chronicles: Ring of Fates -2007 – Nintendo DS
Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King 2008 – WiiWare
Final Fantasy Crystal Chronicles: Echoes of Time – 2009 – Wii
Final Fantasy Crystal Chronicles: Echoes of Time – 2009 – Nintendo DS
Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a Darklord – 2009 – WiiWare
Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers – 2009 – Wii
(Summa: 7, om nu alla är unika spel vilket jag faktiskt inte vet… )
Helt wacky skit:
Dissidia: Final Fantasy (PlayStation Portable)
Dissidia 012 Final Fantasy (PlayStation Portable)
Final Fantasy: The 4 Heroes of Light (Nintendo DS)
Theatrhythm Final Fantasy (Nintendo 3DS)
(Summa 4)
… Och det här är ändå inte ALLT. Men någonstans får det fanimej räcka.
För att summera:
Huvudserien: 12.
MMO-spelen: 2
Direkta spinoffer: ~5
Tactics: 4
“Nästan” spinoffer: 3
Chocobos: 9
Crystal Chronicles: 7
Wacky shit: 4
Nyutgåvor av “huvudserien: 14+
Matematiken säger ganska enkelt att det finns fler spel som inte följer in i huvudserien än som gör det.
Och Yoichi Wada har mage att påstå att det är ett enskilt MMO-spel som ‘skadat varumärket’. Yeah, right.
Det är inte det systematiska franchisemjölkandet som skadat varumärket? Hm.
8 comments
Skip to comment form
😀 för den här posten
och
D: för SquareEnix
Det är hemskt att se det svart på vitt såhär (och inte vitt på svart som förut ;D). Nog för att man vet om det, nånstans, men man vill helst inte tänka på det. Dessutom, kom det inte ett litet tower-defense-spel med FF-tema relativt nyligen? Det skulle ju kunna platsa under wacky skit dårå… O_o
Nej, det är sorgligt, hur de istället för att satsa på kvalitet har slängt pengarna mot kvantitet istället. Jag tror jag gråter en skvätt. SquareEnix – you’re doing it wrong!
(Jag slog på Prison Island som bra musik att lyssna på. 😀
PS. Streck – inte sträck, i meningen om huvudserien. 😉 :O ^^)
Author
Tack för korrläsandet. 😉
Ja. Det är lite hemskt. Jag trodde inte det var så många nyutgåvor och sidospår, men ack så fel jag hade. Jag borde iofs reagerat eftersom jag vet att jag själv äger tre eller fyra utgåvor av vissa Final Fantasy-spel, så jag är ju själv en “del av problemet”.
Men argh. Argh. Ja. Nä. You’re doing it wrong är en bra sammanfattning. Jo, Crystal Defender borde platsat under Wacky Shit. Nog för att det var ganska kul, menatteh.
Hurk.
Okej att man vet att det finns mycket runt FF-serien men det här är ju som Lania säger verkligen svart på vitt hur EXTREMT det är.
Känns verkligen som att de skulle behöva skapa lite nya världar, varelser och saker att basera spel på. Finns mycket som skapats under FF-namnet som hade fungerat så mycket bättre om det inte var just FF. Typ så.
Author
Vissa spel känns ju helt klart som de hade klarat sig utmärkt utan Final Fantasy-namnet. Bevisligen går ju Crystal Chronicles-serien ganska bra, och där är väl kopplingen extremt lös?
I dun geddit. Javisst, namn och varumärken är viktigt för att locka folk. Men det blir så jädra splittrat, fragmenterat och utspätt efter ett tag. Vad “är” ett Final Fantasy-spel värt numera, när det namnet klistras på godtycklig SquareEnix-produkt?
Square Enix har verkligen dödat det exklusiva i varumärket Final Fantasy, som sätts på vart och varannat spel som kommer ur deras spelhus. Det är även skrämmande hur många gånger de gett ut samma spel i olika versioner och till olika format – och att jag dessutom köpt majoriteten av allt de släppt!
Kul idé med en lista av det här slaget för övrigt, bjöd på mycket underhållande läsning! Och att det fortfarande finns en hel del FF-relaterat i stil med expansionerna till FFXII, Final Fantasy “USA”: Mystic Quest, gästspel av karaktärerna i spel som Kingdom Hearts och Ehrgeiz, spelvärlden i Vagrant Story, alla filmer och anime osv gör det bara ännu tydligare hur mycket företaget (och andra) mjölkat varumärket.
Detta fick mig förresten osökt att tänka på förvirringen kring spelens titlar genom åren. Utöver X-2 som många fortfarande tror utläses “tolv” (och XIII-2 och ev -3), att del fyra och sex fick heta två och tre i USA, så är det framför allt fyra GameBoy spel jag tänker på. Final Fantasy Legends-serien och Final Fantasy Adventure har egentligen ingenting med FF att göra då det är delar av SaGa respektive Mana-serierna, ett tecken på att delar av världen ville mjölka varumärket redan för 20 år sedan måntro?
Author
Jotack. Jag är också skyldigt till “Nyutgivning till nytt format? SJÄLVKLART KÖPER JAG :D”-problemet. Herregud. Jag har köpt FF7,8 och 9 i digitalt format för att det är “smidigt” att spela det på PSP istället för att sitta framför teven. Jag har köpt Final Fantasy 5 i två eller tre utgåvor. Och så vidare. Dum konsument. 🙂
Jo, det finns ju fler sidospår eller spinoffer jag hade kunnat ta upp – gästspel i diverse andra spel, men då hade listan aldrig tagit slut 😀 😀
Jag började inse halvvägs igenom att “Åh gud, what did I just do” och fick sätta punkt nånstans.
Vagrant Story? Ja, visst tusan. Det är ju också i Ivalice. Gud. Jag måste fortsätta med det någon gång också. Det är knasigt svårt, men dialogen är underbar och miljöerna är mysigt mörka och dystra. Fick plocka upp det igen efter att ha kärat ner mig i Tactics Ogre.
Just – jag hade faktiskt glömt bort att FFL och FFA fanns, och att det ursprungligen var just SaGa respektive Mana. Seiken Densetsu var det väl som fick bli Final Fantasy Adventure eller Final Fantasy: Mystic Quest här. Men helt korrekt att Square redan på den tiden var rädda för att lansera okända namn till de där barbariska, knappt läskunniga västerlänningarna.
(Och hur i helskotta man lyckas med mästerverket att ta en såpass bra serie som “… of Mana” och köra den i botten kräver nog en helt egen uppsats…)
Edit på mig själv här: Såg precis att wikipedia skriver ut Seiken Densetsu-titeln som “Seiken Densetsu: Fainaru Fantajī Gaiden” –> Seiken Densetsu: Final Fantasy Adventure. Snurrigt värre. Det var först med andra spelet som det blev en mer egen serie, verkar det som. Tänk så minnet spökar. Jag har nog iallafall alltid sett ‘Secret of Mana’ som första spelet i den serien.
(Mer idiotisk kuriosa. Legend of Mana till PlayStation har ett ending theme sjunget av en svensk tjej. Närmre bestämt Annika Ljungberg från Rednex. 😉 )
Visst börjar man undra vad det är för fel på än när man köpt samma spel tre-fyra gånger…
Tycker det var alldeles lagom detaljerad lista du skrev, ville bara poängtera att trots att den var så lång ändå var långt ifrån fullständig, och därmed ett lysande exempel på hur mjölkat varumärket faktiskt är!
Jag har dålig koll på om det första Seiken Densetsu var ett FF eller bara råkade ha en undertitel som påminner lite väl mycket om den andra serien. Vad jag däremot vet är att distributörernas strategi att släppa det och Legend under namnet Final Fantasy fungerade bra för att lura mig, då jag köpte spelen och gillade dem.
Ja, riktigt ironiskt att det dessutom är på svenska Annika sjunger i LoM:s öppningstema, framförallt då spelet aldrig nådde Europa…
Author
Jag är också lite osäker på Seiken Densetsu. Jag tror nämligen inte att jag har spelat just det första spelet. Inte i originalutgåva iallafall. Jag vet att jag spelade nyutgåvan (“HA, sucker!” säger SquareEnix) Sword of Mana till GBA. Vet ej hur mycket som har ändrats från “originalet”, men jag blev nog lite besviken. Det står sig inte särskilt väl jämfört med Secret of Mana iallafall.
Kvällens projekt blir nog att avnjuta annat franchisemjölkande, fast gjort med lite mer stil. Ico / Shadow of the Colossus-remakerna. ;D
(Såvida jag inte börjar inventera och komplettera den inkompletta Final Fantasy-samlingen. Nu har jag ju iallafall en hyfsad checklista att utgå ifrån ;D )