Årets bästa grafik

Som en del av Spelkrigets “Årets spel 2011”-bloggosfäromvälvande initiativ är dagens ämne  “Årets bästa grafik”.

Jag är inte den som är den, och bryr mig inte särskilt mycket om rå grafikprestanda. Jag ser hellre att spelutvecklarna antingen hittar en unik stil, är konsekventa eller bygger upp en fantasifull värld. Mängden råa texturer per sekund eller antal polygoner är ganska ointressant för mig. Känslan är betydligt viktigare. Så med det i åtanke presenterar jag mina vinnare.

Årets bästa grafik: Xenoblade Chronicles

Xenoblade Chronicles

Med en sagolikt vacker, expansiv, varierande och dunderskön fantasivärld sprang Xenoblade Chronicles in på en hög position bland “favorit-rollspel ever”. Jag recenserade det i augusti hos eurogamer.se och gav det ett väldigt bra betyg. Jag står fortfarande bakom det, då det har varit ett av årets starkaste upplevelser.

Ja, haters gonna hate, och Wii-spel ser kanske smått primitiva ut jämfört med de hetaste ultrapolerade storspelen till moderna PC-maskiner, men jag har inte sett några spel med samma levande värld som dessutom andas så mycket charm. Mängden tid, kärlek och hantverk som lagts ner på spelets alla olika områden är häpnadsväckande, minst sagt.

Grafik är mer än råa polygoner, det handlar om världsbyggande och illusionsskapande. Xenoblade Chronicles levererar verkligen illusionen av en levande värld.

Runner up: El Shaddai

Den japanska målaren Katsushika Hokusai är kanske mest känd för sin målning  The Great Wave off Kanagawa och det känns till stor del som det är denna som legat till grund för vissa element av El Shaddais grafiska stil, åtminstone de sidoscrollande sektionerna.

Skärmbilder gör verkligen inte det här spelet rättvisa, då det är i de rörelse spelet verkligen kommer till liv och den galna, stilistiska, surrealistiska grafiken verkligen skiner till. Det faktum att ett antal före detta Clover-anställda varit inblandade i produktionen märks klart och tydligt.

Galet, knepigt, men även en underskattad pärla och ett tecken på att den japanska speltillverkarkulturen fortfarande behövs och kan vara aktuell. Ingen annan än en japansk studio hade fått för sig tanken att bygga ett actionspel på den bibliska Enoks kamp mot fallna änglar och nefilimer.

9 comments

3 pings

Skip to comment form

  • Ina on December 2, 2011 at 11:02 am

  Håller helt med om det där du skriver i början. Blir inte alls lika imponerad av grafiken i spel som Battlefield 3 eller andra liknande titlar som av exempelvis Jamestown som är det som jag skulle valt i denna kategori om jag medverkat i detta 😀
  Känsla, fantasi och annat går helt klart före teknisk “storhet”.

  Jag har inte hunnit spela Xenoblade ännu, och jag blev tyvärr inte imponerad av grafiken i demoversionen av El Shaddai. Det var en intressant idé, men jag föll helt enkelt inte för det 🙁

   • Fredrik on December 2, 2011 at 12:19 pm
    Author

   Jamestown ser ju helt awesome ut, ja. Mer detaljerade krigssimulatorer i förstapersonsvy triggar inte riktigt min grafiknörd. Singularity eller Bioshock däremot, där kan vi snacka grafik. 😉

   Och ja, känsla, fantasi och så går före råa polygonantal eller texturupplösning. 🙂

  • Frances on December 2, 2011 at 12:47 pm

  Jag håller verkligen med dig (och Ina)! Jag gillar verkligen snygg grafik och skyssta ljuseffekter. Kan även bli imponerad av “realism”. Men bra grafik för mig är mer något som kan vara tecknat och istället suga in mig, ge mig en KÄNSLA och ge ett skönt flyt.

   • Fredrik on December 2, 2011 at 3:38 pm
    Author

   +1! 🙂

 1. Galet oväntade titlar. Kul att se riktiga avstickare när alla andra verkar varit inriktade åt ett och samma håll.

   • Fredrik on December 2, 2011 at 3:36 pm
    Author

   Jag har ju inte spelat något av årets “stora treor”, så jag får ju bedöma utifrån vad jag har spelat och blivit imponerad av. 🙂
   Men det här verkar bli en lite spretigare dag än gårdagen, ja.

 2. Kul att du nämner “The great wave och kanagawa”, det är ett av mina favoritkonstverk och pryder en affisch på min vägg 🙂 Jag har själv inte spelat El Shaddai, men de sidscrollande ser som du säger ut som en blandning av Hokusais målningar och kinesisk vattenfärgskonst från bland annat Tang-dynastin.

 3. Ah, se där – du tog också Xenoblade!
  Xenoblade är ett perfekt bevis på att det inte behöver krävas en superstark konsol som PS3 eller XBOX360 för vacker grafik, utan att man lägger själ och hjärta i det.

  • Lania on December 3, 2011 at 11:18 pm

  Du är en ängel. <3
  Otroligt fint skrivet om Xenoblade som jag fortfarande saknar. Du har så himla rätt.

  Jag har inte kommit igång med denna blogg-meme eller vad man ska kalla det. Kanske skriver i efterhand eller nåt, men jag har heller inte spelat så mycket spel det här året, förutom vissa guldkorn. :/ Meh. Bleh.

 1. […] Kraid, Vill vara gamer, Aftonstjaerna, Midnight Gamer, Ett glas juice, Spelvärldspareringar, Explewd, Spelkonst.se VN:F [1.9.8_1114]Gillade du detta?Laddar…Rating: 0.0/5 (0 votes cast) Previous […]

 2. […] Kraid, Vill vara gamer, Aftonstjaerna, Midnight Gamer, Ett glas juice, Spelvärldspareringar, Explewd, Carrot Games, Spelkänsla, Spelkonst, Megazine, Mats Nylund (FZ), Hifilofi Share […]

 3. […] Kraid, Vill vara gamer, Aftonstjaerna, Midnight Gamer, Ett glas juice, Spelvärldspareringar, Explewd, Carrot Games, Spelkänsla, Spelkonst, Megazine, Mats Nylund (FZ), Hifilofi, Peter Ahonen, […]

Comments have been disabled.