Årets nykomling/nya IP

Som en del av Spelkrigets “Årets spel 2011”-bloggosfäromvälvande initiativ är dagens ämne “Årets nykomling/nya IP”.

Det här är kanske den svåraste kategorin hittills – mest för att den utesluter så enormt många spel. Uppföljare, nyversioner, remakes går helt förlorade. Kvar blir … ja, to be honest, inte särskilt mycket.
Jag har rannsakat mitt minne och försökt komma fram till vad jag spelat som varit ‘nytt’ och ‘fräscht’ och inte använt sig av befintliga franchises. Misstolka mig inte – det har kommit många smarta, fantastiska och fräscha spel, men oftast i befintliga spelserier. Mängden nya saker har varit kraftigt lidande.

Rent krasst borde slutstriden för min del stå mellan Bulletstorm, Dark Souls, Shadows of the Damned, Catherine, LA Noire eller Xenoblade Chronicles. Det är nog vad jag har spelat som inte varit en del av existerande spelserier redan.

Så vem vinner?

Bulletstorm. Som jag skrev i “Årets överraskning” så kom det från ingenstans och överraskade mig enormt med sin genuina spelglädje.

Runner ups: Catherine, Shadows of the Damned.

7 comments

Skip to comment form

 1. Yup, håller med helt. Bulletstorm överraskade verkligen genom att ha en riktigt kul kampanj. Men det kändes som att spelet marknadsfördes lite konstigt, som mer hjärndött än vad det egentligen var, vilket var lite synd. Om mitt intryck av spelet, innan jag spelade det, hade varit som mitt intryck av det efter att jag spelat det, så hade jag spelat det betydligt snabbare.

   • Fredrik on December 16, 2011 at 6:38 pm
    Author

   Ja, absolut. Det dröjde tills Juli innan jag plockade upp Bulletstorm. I mitt fall var det nog en allmän avsmak för förstapersonsskjutare just då, i kombination med märkliga trailers. Krävdes lite blogghajp innan jag föll för grupptrycket, och visst ångrar jag kanske lite att jag inte plockade upp det tidigare. 🙂

   Hoppas verkligen det kommer mer från People Can Fly i samma stil, trots att Bullestorm enligt utsago inte sålt enligt förväntan.

  • Ina on December 17, 2011 at 1:46 am

  Åh </3

  Damned slår HELT KLART Bulletstorm på alla sätt ju 😛 Dumma dig!

  ;D

   • Fredrik on December 17, 2011 at 3:17 am
    Author

   Fast risken att Damned blir en fortsatt franchise är väl ganska liten? Eller, kanske lika stor som för Bulletstorm iofs. Hrm. Attans.
   Fail på mig, helt enkelt. 😉

  • Gnoit on December 18, 2011 at 11:28 pm

  Dark Souls är väll ändå en del av en franchise som Demons Souls startade… eller är det bara jag som är ute och cyklar.

   • Fredrik on December 19, 2011 at 1:02 am
    Author

   Jo, både Dark Souls och Xenoblade Chronicles skulle kunna diskvalificeras pga lösa/lite hårdare kopplingar till andra spel. Faktiskt lite därför inget av dem placerade sig på listan. 🙂

   Dark Souls är enligt utsago “Helt frånkopplat från Demon’s Souls”, men från samma team. Att det är frånkopplat enbart pga rättighetsskäl är väl en helt annan femma. 😉

    • Gnoit on December 19, 2011 at 1:53 am

    I och för sig så tänkte jag inte ens på Xenoblade också var det, men då känns det som att det troligen hade blivit LA Noire för mig, dock kanske inte om jag väll fått tummen loss och installerat Bulletstorm som jag har liggande här vid skrivbordet… 😛

Comments have been disabled.