Jag-ska-fan.txt

En forna arbetskamrat tröttnade lite på att ha en massa vilda idéer utan att genomföra/slutföra dem. Lösningen? De skrevs ner i ett textdokument. Filen fick det slående namnet ‘jag-ska-fan.txt’, lite löst inspirerat av TODO-praxisen inom bland annat programmering. Eller för att han ofta uttryckte sig i stil med “jag ska fan börja …”

Som utvecklare är det sällan roligt att fastna i rutiner, lösa samma problem dag in och dag ut. Det roliga i programmering är ofta det nya, det okända, problemlösningen. Det gäller förvisso andra discipliner också, men jag kan här bara tala för mig själv. Det är de första 80% av all utveckling som är rolig. De sista 20% (eller som en annan kamrat yttrade, “Du menar de sista 80%?”, är sällan de roliga. Finjusteringar, finlir och buggfixar. Mängden små mjukvaruprojekt jag påbörjat men aldrig avslutat är löjlig. Mängden små idéer som aldrig passerar just idéstadiet likaså.

Med tanke på att många utvecklare nog fungerar likadant är det nog ett mirakel att vi överhuvudtaget har spel att spela.

Efter att ha skjutit upp någon form av bloggskrivande i en dryg månad fick jag tack vare @ercarret på twitter en snilleblixt, Jag ska fan ventilera lite saker ur min (mentala) jag-ska-fan-lista. Detta med målet att antingen sparka mig själv i röven och kanske faktiskt ta och slutföra något av dessa projekt, eller åtminstone få någon form av avslut på dem.

Jag-ska-fan-bygga-en-community

Jag behövde sparka mig själv i röven för att komma igång med ASP.NET-programmering efter en längre dvala och diverse exkursioner till oheliga språk som Delphi och PHP. Vad bättre än att bygga något spelrelaterat?

jag-ska-fan-bygga-en-community

Ssssh. Jag är kodare, inte formgivare. Det kanske märks.

Eftersom koden flyttat mellan ett par olika datorer är det svårt att datera. Det enda jag kan se är att en majoritet av filerna senast rörts februari 2008, medan ett par andra rörts i september 2009. Det stämmer väl överens med innehållet i databasen.

Målet var att bygga en liten community för människor som sökte motspelare i online-spel. Huvudsakligen PlayStation 3, då det i en majoritet av spelen saknades basala saker som vettiga lobbys. Ja, visst är det ironiskt? Jag, singelspelaren, bygger något för flerspelarspel? Smaka på den.

Grundprincipen var ganska sexig. En central speldatabas. Spelare registrerar sig, markerar de spel som ägs samt vilka man är sugen på att spela. Spelsessioner kan skapas, markeras som privata (“friends only”) eller globala och sedan sökas upp av sugna spelare. Och allt publiceras som rss eller ical-format så det kan konsumeras av rss-läsare eller webb-kalendrar. (Nej, ingenting integrerat med PSN naturligtvis – det användaren fick var en kalenderpåminnelse om att starta sin konsoll och spelet i sig…)

I princip all kod är färdig, och har varit sedan 2008. Var jag föll? Redaktionellt innehåll och utseende. Det var inte det roliga i sammanhanget. Och skulle jag få för mig att färdigställa den idag skulle jag nog riva ner allt och bygga om från scratch. Frågan är bara om det är någonting som någon har ett intresse av, alls.

Det värsta är att det inte är första gången jag får för mig att bygga (färdigt) en community. Heh. Att jag aldrig lär mig.

Jag-ska-fan-lära-mig-XNA/PlayStation®Suite

Inspirerat av de gamla BBS-baserade hack’and’slash-spelen (och rogue/nethack) skrev jag ett helt gäng slafs-random-dungeon-spel till PC back in the days. Inte särskilt grafiska, utan helt och hållet textbaserade. Jag lånade skamlöst karaktärsvärden och system från de klassiska AD&D-goldbox-liren och målet var sonika att slå ihjäl fiender, fixa loot och slå ihjäl tuffare fiender. Highscore-listor visade hur skamligt dåligt en spelsession gick jämfört med alla andras.

(Det var i ungefär samma veva som jag var envis nog att ersätta DOS på min dator hemma med 4DOS och med  ungefär en halv triljard rader i kod i ett gäng batchfiler skrev en egen bulletinbräda för min egen dator. Användarhantering, små spel, mailboxar per användare och det hela. Det ironiska i att den enda som någonsin använde datorn var jag går inte förlorad på mig… )

Ungefär en gång i månaden, kanske oftare, får jag för mig att ge mig på ungefär samma dumskaper igen. Antingen webbaserat eller i XNA/PlayStation Suite. Någon dag ska jag nog faktiskt öppna upp de där XNA-böckerna jag har liggande. Och PlayStation Suite är ju Mono-baserat, så mina kunskaper i c#/.net är ju enkelt överförbara.

Alternativt, det där webbaserade flerspelarbaserade, grafiska scifi-rollspelet som det skissades på under diverse långluncher för 10-12 år sedan. Hrm.

Aaaaany day now.

Jag-ska-fan-spela-de-där-spelen

Baldurs Gate, Planescape Torment, I’m looking at you i synnerhet.

Jag-ska-fan-börja-måla-Warhammer-figurer

Det är nog närmre 16 år sedan jag överhuvudtaget rörde Warhammer (40K eller Fantasy Battles). Trots det kan jag fortfarande få impulser att plocka upp White Dwarf om jag ser den på pressbyrån, eller kli i fingrarna för att öppna en burk Citadel-färg och börja måla figurer. De vanligaste ursäkterna: Det finns inte tid, ork, pengar, plats, men-tänk-på-katterna. Klassiskt undvikande. Eller så är det kanske inte så kul som jag vill minnas. Eller så resonerar jag bara så eftersom jag var rätt värdelös på att måla.

Jag-ska-fan-prokrastinera-mindre

De psykologiska orsakerna till prokrastinering varierar kraftigt mellan olika individer, men i allmänhet innefattar de ångest, låg självkänsla och en självdestruktiv mentalitet. Andra bakomliggande psykologiska orsaker kan vara olika slags fobier, generaliserat ångestsyndrom och depressioner.

Uppskjutande ses ofta i samband med arbetsnarkomani och perfektionism, särskilt maladaptiv  perfektionism på grund av en tendens att värdera sin egen insats och sina resultat negativt. Prokrastineringen föranledes ofta av att arbetsuppgifter uppfattas som större eller svårare än de är.

Prokrastinering betraktas inom kognitiv beteendeterapi som en mekanism för att hantera ångest i samband med start och/eller slutförande av uppgifter. Prokrastineringen beskrivs som en process bestående av en negativ känsla inför en arbetsuppgift som leder till en impuls att fördröja, nästan omedelbart följd av en rättfärdigande tanke, som därefter följs av en undvikande aktivitet.

Okej. Kanske lättare sagt än gjort. Det är ju inte så att jag nyss fastnade en halvtimme på Wikipedia med annat. (Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Prokrastinering )

Jag-ska-fan-blogga-oftare

Working on it. Check. Ett sak mindre uppskjuten.

7 comments

Skip to comment form

    • NuYu on September 27, 2012 at 6:19 pm

    Känner igen mig en hel del i det där. Spelen är ju roligt, inte ens värt att skriva något längre om, det är ju ändå konstant. Under sommaren hade jag nästan enbart fokus på just den punkten, men kunde ändå inte låta bli att smyga in ett antal andra, som att jag (för att sno din mall) ska-fan-laga-de-där-kläderna, ska-fan-sy-den-där-plånboken, ska-fan-ta-det-där-körkortet och ska-fan-koka-lite-saft. Rätt basala grejer en del, och det enda jag lyckades med var kläderna och saften. Jag antar att spelen får väga upp.

    Att prokrastinera mindre skulle också jag behöva göra, men för mig är det samma som för dig.

      • Fredrik on September 28, 2012 at 11:51 am
        Author

      Jag har ett antal mindre jag-ska-fan också. Sy-i-knappen-i-byxorna, Sortera-ut-sommarkläder, … Och så vidare.
      Kul att jag inte är ensam om detta problem iallafall.

    • Oskar on September 27, 2012 at 6:59 pm

    Ja, tyvärr måste jag ju instämma och säga att jag känner igen mig på tok för väl. Jag har en OneNote som ständigt växer och växer med bilder, youtube-klipp och texter som handlar om olika projekt jag vill göra och saker jag vill lära mig. Det enda jag är riktigt bra på att göra är att prokastinera dock 🙁 Egentligen borde man väl sätta upp lagom delmål/mål och sen bestämma att man skall hänge säg 1 timme varje dag eller vad man nu kan tänkas ha så kanske man kan lyckas avsluta nått av alla projekt. Om det bara så är att klara ett spel från skämshögen eller göra den där lilla appen man funderat på att programmera.

      • Fredrik on September 28, 2012 at 11:56 am
        Author

      Jag har lärt mig av erfarenhet att det i mitt fall inte hjälper att skriva ner saker heller. Eller, det kanske det gör. Jag har nog faktiskt inte provat på ett bra tag. Det finns en otal språk, programmeringsparadigmer och annat lattjo-lajbans jag hade velat lära mig mer av, men istället fastnar jag med annat. Dels för att jag kanske inte alltid ser en nödvändig nytta med det – mer än att “det är kul”. Men det är ju inte en anledning att inte testa det, liksom.

      Just OneNote har jag faktiskt aldrig använt – men har ett par kollegor och ex-kollegor som svär över dess förträfflighet. Jag brukar mest sortera in jag-ska-fan-idéer i något fack i huvudet och sen glömma bort det. Kommer jag inte ihåg det senare var det nog inte en så bra idé. 😉

      Men du har nog helt rätt i att man borde börja med mindre delmål/mål. Det ska jag nog ta och prova.

  1. Haha, ja vem känner inte igen sig i det där, även om jag personligen inte håller på med programmering så går det ju att applicera på flera andra projekt. Ibland är det kul bara att påbörja saker, även om det givetvis blir roligare om man lyckas färdigställa dem.

    I slutändan handlar nog ändå allt om prioriteringar, tiden tickar ju på oavsett vad man gör så det är bara att gå på det man tycker känns bäst i nuet. Lät nästan lite filosofiskt 😉

  2. Spelcommunityidén är ju genitalisk, om du nån gång kommer göra slag i saken hjälper jag gärna till med det grafiska (det är mitt hjärteämne).

      • Fredrik on January 31, 2013 at 10:03 am
        Author

      Haha. Tackar för erbjudandet. Skulle jag få för mig att skriva om/skriva klart det hör jag av mig. 😉

Comments have been disabled.