Vad hände med Shadow Hearts?

Det finns en serie med japanska rollspel som alltid kommer hålla en särskilt plats i mitt hjärta, och första spelet i serien kom ut ungefär samtidigt som Final Fantasy X. Spelserien heter ‘Shadow Hearts‘ – och består av tre spel: Shadow Hearts (2001), Shadow Hearts: Covenant (2003), Shadow Hearts: From the New World (2005).  Alla tre utvecklade av den japanska studion Sacnoth (senare omdöpt till Nautilus).

Grovt förenklat så utspelar sig spelen i ett alternativt europa under tidigt 1900tal. Magi, alkemi, lovecraftinfluenser och även vampyrer frodas fortfarande i detta europa, och en tokig magiker vid namn Albert Simon agerar main bad guy i första spelet. Jag kommer försöka gå in lite djupare i spelserien i uppföljande artiklar i ‘Bortglömda skatter’, men fokuset för den här artikeln är att försöka reda ut vad som hände med serien och utvecklarna.

Ett gäng trötta Square-utvecklare hade fått nog, och startade 1997 en ny studio vid namn Sacnoth under ledning av Hiroku Kikuta, kompositören bakom musiken i Secret of Mana-spelen, primärt finansierad av arkadspelsutvecklaren SNK. Första spelet ut på marknaden var “Faselei!” till Neo-Geo Pocket Color-enheten, men senare gav man sig in på RPG-genren med Playstation-spelet Koudelka. 4 skivor tjockt, ganska tungt i handling och mytologi så fick man en ganska liten, men dedikerad fanbase. Spelet fick väldigt blandad kritik vid utgivandet, och Kikuta lämnade studion.

När Playstation 2 dök upp på marknaden påbörjades utvecklingen av en spirituell efterföljare, och detta blev så Shadow Hearts. Några koncept, mytologiska konstrukter och karaktärer följer med i generationsskiftet. Och ungefär här börjar saker bli lite märkliga. Arkadmarknaden börjar avta lite.  SNK är vid konkursens brant och köpes sedemera upp av ett annat japanskt företag – Aruze Corp. Sacnoth följer med i uppköpet, och studion döps om till Nautilus.

Aruze verkade inte helt vara särskilt intresserade av spelbranschen överlag, utan såg nog mer uppköpet som ett sätt att komma åt intressanta rättigheter att nyttja för sina Pachinkospel, och efter en kort period i Aruze ägo tilläts SNK gå i konkurs 2001.

Den forna ägaren av SNK hade vid det här tillfället flyttet fältet sedan länge och startat ett nytt bolag – Playmore, och passar på att köpa tillbaks många rättigheter till SNK-material ur konkursboet.

Studion Nautilus, fortfarande ägd av Aruze löstes upp 2007. Enligt källor går många av de kreativa hjärnorna vidare och startar feelplus. Men rättigheterna till Shadow Hearts är fortfarande kvar hos Aruze.

Aruze bytte 2009 namn till Universal Entertainment, och verkar numera fokusera helt på Pachinkomaskiner, slotmaskiner och visst kasinoägande i USA och lyxbostäder i Manila.

Så, kan någon vänligt japansk studio please köpa upp rättigheterna till Shadow Hearts-franchisen, kanske återutge spelen, och låta exempelvis feelplus utveckla en ordentlig uppföljare? 😉

edit: Av en ren slump hittade jag idag att Matsuzo Machida, författaren och regissören bakom de första två Shadow Hearts-spelen har ett steampunkigt rpg på väg till Playstation Portable. Konami agerar utgivare, utvecklare är Hamster. Släpptes tydligen i Japan i november. Fan vet om det någonsin översätts. Nåja.

3 comments

    • Anna on March 1, 2011 at 5:38 pm

    Jag har de två senare spelen, men inte det första. Har inte testat de ännu, men jag har hört mycket bra om dem så det ska bli intressant. Har du kört alla i serien?

      • Fredrik on March 1, 2011 at 6:47 pm
        Author

      Yes box. Jag har spelat igenom alla tre. Det enda jag inte har spelat igenom är den spirituella föregångaren Koudelka. De är väldigt speciella spel alla tre, fyllda av ockultism, alternativ historia och senare väldigt bizarra karaktärer. Väl värda att spela igenom om man äger dem. Det finns alldeles för få spel med försupna kung-fu katter, eller vampyrfladdermöss med viktproblem. Så är det bara.

        • Anna on March 2, 2011 at 12:00 pm

        Haha, det låter intressant. Får se till att spela dem sen, förstås! 😀

Comments have been disabled.