Podcast-tips

Efter det mindre peppa inlägget nedan kommer ett lite gladare. Ett par tips på podcasts som bör lyssnas på. Eller, ja, de som går i tung rotation på min iPod iallafall.

I ingen särskild ordning:

8-4 Play – Den lilla japanska lokaliseringsstudion som bland annat översatt Nier, White Knight Chronicles, och en uppsjö andra spel. Första anledningen var mestadels för att Mark MacDonald (ex-1UP) börjat jobba där. Gästspelas ganska ofta av en gamefaqs-författare vars walkthroughs jag frekvent använt – cvxfreak.

Weekend Confirmed – Shacknews podcast. Startades av ( finns det ett mönster? ) Garnett Lee (ex-1UP). Delar nonsens, men överlag vettiga, insiktsfulla diskussioner.

Giant BombCast – Jeff Gerstmann, Ryan Davis, Vinnie Caravella, Brad Shoemaker. Alla ex-Gamespot. Bra skit. Bra sajt. Saknar dock dryckesrecensionerna som tidigare var ett stående inslag.

Ur rent arkiv-syfte finns det ingenting som är mer nonsensiskt, briljant eller Far Cry 2-älskande än Idle Thumbs – den har dock gått i graven, då åtminstone två av tre återkommande hosts har gått och blivit med jobb. Chris Remo jobbar på Irrational Games, Nick Breckon hos Bethesda.

Irrational Games har två podcasts – Irrational Behaviour och Irrational Interviews.  Den förstnämnda fokuserar mer på att lära känna studion och dess medarbetare (ofta featuring Shawn Elliot, ex-1UP/GamesForWindows Magazine), den andra oftast intervjuer med andra spelutvecklare i regi av Ken Levine och Chris Remo ( the wiiiizaaard, ex-Idle Thumbs ).

Bethesda är naturligtvis inte sämre, utan har sin egen podcast. Som hintat ovan är Nick Breckon en av presentatörerna.

I videoform har vi G4TV’s Feedback. Faktiskt riktigt bra skit. Adam Sessler är smått rabiat, men rolig. En god uppsättning bisittare assisterar.

GameInformer – alltid intressant.

1Up hade ett en gång i tiden en oslagbar lineup av podcasts. Pga nedläggningar, nedskärningar och folk som bytt jobb är så längre inte fallet. 🙁 (1Up Yours och GFW Radio är saknade). Retronauts går på tomgång litegrann, Active Time Babble är intressant för JRPG-fans, men den lär också försvinna inom kort.

Jag menar, saker som Shawn Elliots dramatiska ‘Heroes of the web’-uppläsningar är ju legendariska. Se nedan:
(Absolut INTE safe for work någonstans)

Rebel.FM – Rebel FM – ytterligare en ex-1up-podcast.

A Life Well Wasted – Robert Ashleys grymt välproddade, välsvarvade och sjukt smarta podcast. Dessvärre bara ett fåtal avsnitt. Alltid tänkvärda dock.

Och så finns det fler. Googla på egen hand efter länkar:

* GamersWithJobs
* TalkRadar
* Gone Gaming
* Joystiq podcast
* Player One Podcast

Och givetvis 7/10, jag menar One Life Left.

4 comments

Skip to comment form

 1. Snygg lista – tillhör också de som älskade 1UPs fantastiska podcasts, både i ljud- och videoformat.

  Rebel FM och Giant Bombcast är två måsten. Om man gillar Anthony Gallegos (som var helt sjukt rolig i 1UP FM) så kan man lyssna på GameSpy Debriefings också. De har totalt tappat spåret där och snackar knappt alls om spel längre – men fortfarande roligt.

  Mer seriös och välproducerad spelpodcast än “A Life Well Wasted” går ju inte att hitta, Ashley är väldigt skicklig. Men det ser tyvärr ut som om det inte blir några fler avsnitt… Man kan fortfarande höra honom emellanåt tillsammans med bland annat Ngai Croal och Jeff Green i “Out of the Game” där diskuterar de all möjlig populärkultur.

  Många timmar på jobbet har gått åt till alla dessa…

   • Fredrik on March 17, 2011 at 3:07 pm
    Author

   Jo, jag blev lite småledsen när 1up exploderade, faktiskt. Jag menar, vid den tiden var det ju virtuella vänner jag lyssnat på i ett par års tid och vars åsikter jag respekterade.
   Som tur var verkar det ju ha gått ganska bra för de flesta, de sprider och multiplicerar sig och infekterar andra platser. Det fick mig iallafall att upptäcka ett gäng andra, relaterade podcaster. Jag saknar dock kombinationen Luke, Garnett, Shane och Mark MacD. Guld.

   Gamespy debriefings är ganska awesome, ja. Gillar faktiskt även de övriga IGN-podcasterna (Beyond, Knocking Boots, Game Scoop). I ex-1UP-lägret inser jag att jag glömde Geekbox, men den är ju inte helt tvspelsrelaterad.

   Och jo, alldeles för mycket tid har gått åt till dessa fenomen. Men hey, det är kul att konsumera. 🙂

   (För rent nonsens rekommenderas faktiskt Talkradar – inte riktigt lika unsafe for work som Debriefings, men oftast off-tangent.)

 2. Kul att se någon lyfta fram Irrational Games podcasts. Diggar verkligen Interviews där, sitter klistrad vid varje avsnitt. Oftast riktigt intressant folk, vare sig de har någon direkt relation till spel eller ej.

  Vad hände på 1up förresten? Jag hade en period, från kanske två år sedan till för ett halvår sedan, då jag ofta besökte sidan, men innan dess och sedan dess har jag ingen koll. När “exploderade” de?

   • Fredrik on March 18, 2011 at 2:50 pm
    Author

   Det var en vända folk som lämnade frivilligt (Luke -> Bungie, Shawn Elliot -> Irrational, Jeff Green -> EA, Mark MacD -> 8-4, Shane -> Ignition), sen blev det en massiv nedskärningsvända för något/några år sedan.

   Den större vändan var nog den här: http://www.joystiq.com/2009/01/06/assessing-the-damage-at-1up/
   Och det var ju ganska stora profiler som försvann där. Giancarlo Varanini är tillbaks på gamespot, vilket gör att deras podcast faktiskt går att lyssna på. Efter att Davis/Gerstmann/Navarro försvann så blev den ganska trist.

   Och rörande Irrational – ja, deras två podcasts är riktigt bra. Dog in a wheelchair, säger jag bara. Interviews är lite tuffare. Alltid kul att höra Levine snacka. 🙂

Comments have been disabled.