Catherine – årets spel hittills

Catherine

Ett av årets viktigaste spel släpptes för ett litet tag sedan i USA. Dessvärre får Europa vänta i ett par månader till innan Deep Silver släpper det här, men det har inte hindrat twitter, bloggosfären eller mig från att explodera i ett hav av kärlek, igenkännande och hat. Spelet är naturligtvis Catherine från Atlus.

Nej, Catherine är inte ett spel för alla. Men det är ett spel som alla borde spela. I min recension för eurogamer.se skrev jag följande:

Det är ett smart relationsdrama som kanske spårar ur lite berättelsemässigt framåt slutet, men det här är definitivt en resa värd att tas. Kombinerat med ett ytterst vanebildande och perfektionsdanande pusselelement blir det ett recept för ett rejält bra spel. Det dras med ett par brister som tidigare nämnt men dessa bleknar bort ganska kvickt, till skillnad från de minnen jag kommer bära med mig från spelet.

Läs hela recensionen här.

Jag har fortfarande mycket kvar att upptäcka i spelet. Jag har “bara” spelat igenom det på easy och normal, sett två av nio slut och bara skrapat på ytan på Babel och samarbetsläget.

Det är årets kanske tyngsta och mest överraskande spel. Vanebildande pusselmekanik, en djup och mogen story. Spelhösten har fått sig en vägg att klättra över, helt enkelt. Dark Souls har nog stamina nog att ta sig över väggen, men ett par spel kommer nog stupa halvvägs upp eller puttas över en kant av elaka får.

USA-importen finns hos vissa välsorterade svenska webhandlare, annars är jägartipset videogamesplus.ca. Eller prova åtminstone demot som (såvitt jag vet) finns både på XBLA och PSN. Go do it.

4 comments

Skip to comment form

  • Lania on August 17, 2011 at 11:39 pm

  Hm, även om jag inte är man så närmar jag ju mig 30… Jag kanske kan testa demot i alla fall, men det kommer inte hända under den närmsta veckan och DU VET VARFÖR MISTER! ;D

   • Fredrik on August 17, 2011 at 11:54 pm
    Author

   Testa demot. 🙂
   Även om du varken närmar dig 30+ med stormsteg eller är en man. 😛

  • Lania on September 3, 2011 at 12:07 am

  Allvarligt, Catherine är väl fan inte årets spel längre efter Xenoblade? 😛 Och om du säger ja, så kommer jag slå dig! Med min Wii-mote! >:( *surar* O_o *emotional roller-coaster*

   • Fredrik on September 3, 2011 at 12:10 am
    Author

   Hm. Från vissa perspektiv är det, faktiskt. 😛

   Mest överraskande. Tyngsta. Vuxnaste. Och lite fler knepiga ord. Men Xenoblade Chronicles vinner på ett par punkter också. 😉

   (Men framförallt så var Catherine utan konkurrens årets spel hittills när jag skrev det. 😉 )

Comments have been disabled.