Årets bästa ljud och musik

Som en del av Spelkrigets “Årets spel 2011”-bloggosfäromvälvande initiativ är dagens ämne “Årets bästa ljud och musik”.

Årets bästa musik: Dark Souls

På samma sätt som grafik får stå för stämning så följer musiken samma grundfilosofi för min del. Det måste agera stämningshöjare och vara en integral del av upplevelsen. Dessvärre faller för många spel in i fällan “cinematisk, symfonimusik a’la film måste vara en bra idé”, så det har blivit alldeles för många Harry Gregson Williams/Hans Zimmer-masturbatoriska orgier i wannabe-film-musik.

Motoi Sakuraba följer med musiken till Dark Souls nästintill kirurgisk precision upp på samma ödsliga spår som Shunsuke Kida satte i föregångaren Demon’s Souls. Tomhet och ödslighet är ledorden, och musiken agerar bara accent för att sätta stämningen i den mörka, dystra världen i Dark Souls. Det faktum att en stor del av spelet utspelas i total tystnad (bortsett från monsters väsanden, hasanden och dina egna fotspår) gör en hel del för effekten. Musiken används bara vid vitala ögonblick.

Redan musikspåret som spelas vid den första säkra zonen, Firelink Shrine, sätter stämningen perfekt.

Runner up: Xenoblade Chronicles

Klassiskt japanskt rollspelssound, men så välgenomfört.

Årets bästa ljud: Dead Space 2

Inte sedan Silent Hill-serien har en spelserie haft så oerhört mörk och störd ljudbild, och Visceral Games förvaltar skräckarvet väl. Ljuden är otäcka och grisiga, vapnen i dess improviserade former låter tunga, industriella och slafsandet av nekromorfer låter otryggt realistiskt.

Runner up: Portal 2 – överlägset starkast röstskådespeleri i år.

(edit: lite mindre inbakade videofiler kanske inte bryter layouten helt. nedrans youtube…)

17 pings

Skip to comment form

  1. […] Mats Nylund (FZ), Ett glas juice, Aftonstjaerna, Midnite Gamer, Zejho, Kraid, Peter Ahonen, Explewd Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

  2. […] Mats Nylund (FZ), Ett glas juice, Aftonstjaerna, Midnite Gamer, Zejho, Kraid, Peter Ahonen, Explewd, Spelkonst.se VN:F [1.9.8_1114]Gillade du detta?Laddar…Rating: 0.0/5 (0 votes cast) Tags: Årets […]

  3. […] Mats Nylund (FZ), Ett glas juice, Aftonstjaerna, Midnite Gamer, Zejho, Kraid, Peter Ahonen, Explewd, Vill vara gamer, Kulturbloggen, Megazine, Mats Nylund (FZ.se), Spelmolnet, Spelkänsla, EmmyZ Dela […]

  4. […] Nylund (FZ), Ett glas juice,Aftonstjaerna, Midnite Gamer, Zejho, Kraid, Peter Ahonen, Explewd, Vill vara gamer, Kulturbloggen, Megazine,Mats Nylund […]

Comments have been disabled.