Årets bästa manliga och kvinnliga karaktärer

Som en del av Spelkrigets “Årets spel 2011”-bloggosfäromvälvande initiativ är dagens ämne “Årets bästa manliga och kvinnliga karaktärer”.

Dagens inlägg kommer bli väldigt fokuserat på Electronic Arts, eller åtminstone spel som Electronic Arts har gett ut, och de kom ut ungefär samtidigt. Dock är det inte de spelen som många antagligen hade kunnat gissa…

Utan direkt vidare buller och bång:

Årets manliga karaktär: Garcia Fucking Hotspur (Shadows of the Damned)

Shadows Of The Damned

Årets kanske mest förbisedda och missförstådda spel gör sin entre på min ‘Årets’-lista, och valet att plocka Garcia som bästa manliga karaktär kändes klockrent. Ingen annan manlig spelkaraktär under året vågar så grovt säga ett stort ‘FUCK YOU’ till genrekonventioner, karaktärsarketyper eller spelmekaniska rutiner. En äkta punkikon som skiter i vad folk tycker om honom eller vad folk har för inledande uppfattning om honom. Du spelar honom på hans villkor, inget annat. Accept no substitutes, liksom. Charmerande, rå och full av humor. Garcias jakt på flickvännen är en episk resa genom en galnings huvud och dialogen mellan Garcia och hans trusty penis/sidekick/vapen är bland det mest skruvade jag upplevt i år.

Årets kvinnliga karaktär: Alice Lidell (Alice: Madness Returns)

På samma spår, på tal om skruvad. American McGee skruvar upp galenskapen till 11 och levererar årets kanske näst bästa dialoger, monologer och galenskap. Jag skrev av mig litegrann om spelet i juli, och kopierar sonika litegrann:

Det är ett utforskande av det söndermedicinerade, fragmenterade, psykotiska undermedvetna hos Alice. Det är en resa igenom en trasig, traumaskadad hjärna. Det sköts med sådan precision och kirurgisk klarhet att man kan ana att det finns ett par rätt psykologiskt pålästa människor borta hos Spicy Horse. Mentala skyddsmekaniker? Check. Projicering, intellektualisering, undertryckande, rationalisering, disassociering, förnekelse, humor? Check, check. Check. Checkcheckcheck. Psykologiska problem har aldrig skildrats så väl i spelform, vill jag nästan påstå.

Runner ups: Nä, egentligen inga.

7 comments

4 pings

Skip to comment form

  • Lania on December 8, 2011 at 11:27 am

  Karaktärer som symboliserar galenskap får ta stor plats i bloggen ser jag. 😉
  Vad säger det om dig?

  Nej, analyseringsskämt åsido, kul med lite udda val sådär. 🙂 Hade helt glömt bort Garcia, men minns nu lite av det du sagt/skrivit om honom i början av året. Kul. 🙂

   • Fredrik on December 8, 2011 at 11:27 am
    Author

   Att jag är galen? 😉

 1. Jag kan till viss del hålla med dig om Garcia, även om jag tycker att han kanske inte är så mycket utan Johnson som bollplank. Deras symbios är dock helt underbar.

  Själv håller jag Portal 2:s Wheatley högst. Han är helt makalös.

  Alice har jag inte spelat, men hon verkar knipa förstaplatsen på flera bloggar, så nu har jag ÄNNU EN anledning till varför jag borde spela det. Som om alla mina tidigare anledningar inte räckte till.

   • Fredrik on December 8, 2011 at 1:27 pm
    Author

   Wheatley kommer vara en stark contender för morgondagen… 😉

   Hade han varit ‘spelbar’ hade det varit en annan femma. Jag tog det som utgångspunkt – att det skulle vara en spelbar karaktär. Wheatley står och faller helt på röstskådisen, jag tror inte det hade varit lika minnesvärt med en sämre röstskådis även med samma manus.

   Jag kan nog redan nominera vem-det-nu-är som voicar Adam Jensen i Deus Ex till årets sämsta röstskådis. Herregud, värre “I’M BATMAN”-komplex har jag sällan varit med om. 😉

 2. Hehe coolt att du valde Garcia här. Kul med lite omväxling från Dragon Age maffian 🙂

  • Ina on December 8, 2011 at 2:50 pm

  Är nog lite inne på Ercarrets spår här. Garcia behöver sin pe… Johnson för att vara såhär intressant. Men som duo är de klart högt upp på min lista över manliga karaktärer i år 😀

  Alice ska plockas upp snarast. Återkommer kanske och tycker till om henne om jag klarar det snart ;D

 3. Klockrena vinnare! Det är faktiskt de två spelen jag har tänkt att köpa härnäst efter att min backlog försvunnit. (Är det bara jag eller fick alla gamers en stor backlog sen i höstas? Ja, jag kollar på er, Uncharted 3, Batman AC och Skyrim.)

 1. […] manliga/kvinnliga karaktär: Spelkriget, Megazine, Kraid, Peter Ahonen, Midnite Gamer, Spelkänsla, Explewd, Hifi Lofi, EmmyZ Dela det här:Like this:GillaBli först att gilla denna post. This entry was […]

 2. […] karaktär: Spelkriget, Megazine, Kraid, Peter Ahonen, Midnite Gamer, Spelkänsla, Explewd, Hifi Lofi, EmmyZ, Spelvärldspareringar Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att […]

 3. […] manliga/kvinnliga karaktär: Spelkriget, Megazine, Kraid, Peter Ahonen, Midnite Gamer, Spelkänsla, Explewd, Hifi Lofi, EmmyZ, Spelvärldspareringar Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att […]

 4. […] manliga/kvinnliga karaktär: Spelkriget, Megazine, Kraid, Peter Ahonen, Midnite Gamer, Spelkänsla, Explewd, Hifi Lofi, EmmyZ, Hifi Lofi Rate this: Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att […]

Comments have been disabled.